Programe pentru Linux – Ep2

În articolul precedent îmi spuneam trecutul și părerea despre Linux. Acela a fost doar începutul dintr-o serie de articole despre Linux. În acest artiol voi prezenta o listă cu programele uzuale ce se pot instala pe distribuțiile de Linux. Nu voi atașa un link către site-ul de unde se pot descărca, pentru a evita o supă de link-uri. Puteți căuta numele unui program, și primele rezultate găsite, sunt sursele sigure de instalare.

Navigare pe internet:

 1. Google Chrome – Chromium
 2. Opera – Vivaldi
 3. Firefox – Iceweasel

Client FTP:

 1. FileZilla
 2. gFTP

Comunicare:

 1. Text/video: Pidgin, Skype
 2. E-mail: Thunderbird, Evolution, Geary

Player media:

 1. VLC
 2. Banshee
 3. Clementine
 4. Rhythmbox

Editare: 

foto/video/3D

 1. GIMP
 2. Inkscape
 3. Blender
 4. Kdenlive
 5. Openshot

Editare text:

 1. Gedit
 2. Atom
 3. Sublime Text
 4. Brackets

Birou:

 1. LibreOffice
 2. OpenOffice
 3. WPSOffice
 4. Google docs/ Microsoft Onedrive

Client pentru torrent:

 1. Transmission
 2. Deluge
 3. qBittorrent

Jocuri:

 • Steam
 • PlayOnLInux

Virtualizare:

 1. VirtualBox
 2. VMware Workstation Player

 

Nu spun că aceste programe sunt cele mai bune. Sunt doar recomandarile mele pentru activitățile zilnice pe care le facem. Tu ce programe folosești ? Aștept în rubrica de comentarii propuneri pentru completarea articolului.

Photo credit: kleinpo via Visual hunt / CC BY-NC

5 comentarii


 1. Zi-mi și mie 3 motive pentru care ai ține Linux pe PC, în afară de motivul licenței bineînțeles. E un sistem de operare atât de instabil și atât de greu de stăpânit, încât eu unul nu aș putea niciodată să îl folosesc în viața de zi cu zi.

  Răspunde

  1. Știu că motivul licenței nu este foarte plauzibil. Depinde foarte mult de PC-ul tau, și distribuția aleasă. Eu am 4GB ram și un Dual Core, cu Linux Mint, care rulează fară probleme. În general folosirea unui sistem Linux nu este foarte grea. Instalarea de programe se face prin intermediul unui software center sau a terminalului, în mare parte driverele vin deja instalate și restul activitaților se pot face ca în Windows. În Linux îți poți modifica sistemul cum vrei prin pachete de teme si iconițe. Legat de instabilitate, cum am zis mai sus, depinde foarte mult de alegerile tale. În principiu pentru cei la început, recomand ceva bazat pe Ubuntu.

   Răspunde

 2. SO Linux „atât de instabil și atât de greu de stăpânit” – să fie o glumă sau un comentariu al cuiva care nu a folosit nici măcar o singură zi o distribuție linux??? 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *