Platforma de blogging Ghost

Ghost este o platformă de blogging Open Source, bazată pe Node.js şi dezvoltată de către John O’Nolan. Finanţarea proiectului a fost făcută prin intermediul unei platforme de crowdfunding, mai exact aici, cu o sumă de £196,362.  

Ghost is a website development platform that’s focused on one thing, and one thing only: blogging. No extra features, no bells & whistles, no nothing. Just blogging.

Citatul de mai sus se potriveste perfect. Ghost nu are nevoie de plugin-uri, setări complicate sau alte chestii cu care suntem învăţaţi din WordPress, Joomla sau alte CMS-uri. ( Content Management System ). Totul este bine optimizat. Până şi SEO.

Singurul dezavantaj pe care l-am găsit până acum la Ghost, este modul de instalare. Cel puţin în România, pentru a putea rula scriptul, este necesar un VPS. Hosturile shared de la noi nu dispun de suport pentru Node.js

Se poate alege şi găzduirea pe serverele celor de la Ghost. Cel mai mic pachet costă 10$/luna. Cei de la DigialOcean au un droplet special pentru acesta. Găsiţi aici un totorial mai detaliat.

Eu am testat Ghost, şi am rămas uimit de simplitatea acestuia. Modul în care se adaugă articole şi pagini prin intermediul editorului Markdown, setările care cuprind doar strictul necesar, şi design-ul minimalist m-au făcut să apreciez foarte mult platforma.

Voi ce părere aveţi? Merită încercat ghost?

7 comentarii


  1. Sincer să fiu am fost total dezamăgit să văd că în România nu a fost deloc mediatizat. Da, ghost este total diferit de wordpress. Dar eu văd asta că fiind un lucru bun. Dacă se putea instala pe un host shared, cu siguranţă acum aveam ghost pe blog :).

   Cât despre site-ul tău, arată destul de ok. Încearcă să adaugi un sistem de comentarii, gen Disqus.

   Răspunde

   1. Este pe shared pus. O să încerc să le adaug pe cele de la Facebook… totul este să meargă să dau restart la ghost ca să ia setările 🙂

    Răspunde

 1. E vorba doar de o platforma de blogging, WordPress nu mai e doar pentru blogging. E mai mult decat un CMS complet. In curand o sa imi fac un blog pe ghost, ceva despre un hobby de-al meu.

  Răspunde

  1. Ai grijă ce găzduire alegi pentru Ghost. WordPress a evoluat destul de mult. Poate prea mult. Începe să fie ca Joomla. De asta încerc eu să scap de el :))

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *