” Platforma de blogging Ghost „

Ghost este o platformă de blogging Open Source, bazată pe Node.js şi dezvoltată de către John O’Nolan. Finanţarea proiectului a fost făcută prin intermediul unei platforme de crowdfunding, mai exact aici, cu o sumă de £196,362.  

Blogging

Photo on VisualHunt

„Ghost is a website development platform that’s focused on one thing, and one thing only: blogging. No extra features, no bells & whistles, no nothing. Just blogging..”

Citatul de mai sus se potriveste perfect. Ghost nu are nevoie de plugin-uri, setări complicate sau alte chestii cu care suntem învăţaţi din WordPress, Joomla sau alte CMS-uri. ( Content Management System ). Totul este bine optimizat. Până şi SEO.

Singurul dezavantaj pe care l-am găsit până acum la Ghost, este modul de instalare. Cel puţin în România, pentru a putea rula scriptul, este necesar un VPS. Hosturile shared de la noi nu dispun de suport pentru Node.js

Se poate alege şi găzduirea pe serverele celor de la Ghost. Cel mai mic pachet costă 10$/luna. Cei de la DigialOcean au un droplet special pentru acesta. Găsiţi aici un totorial mai detaliat.

Eu am testat Ghost, şi am rămas uimit de simplitatea acestuia. Modul în care se adaugă articole şi pagini prin intermediul editorului Markdown, setările care cuprind doar strictul necesar, şi design-ul minimalist m-au făcut să apreciez foarte mult platforma.

Voi ce părere aveţi? Merită încercat ghost?

Dacă îți place conținutul pe care îl fac, abonează-te la newsletter pentru a rămâne mereu conectat.