Anul 2016 este cu siguranță anul sistemelor de conținut bazate pe fișiere, care nu mai depind de o bază de date. În încercarea mea de a renunța la WordPress, am testat mai multe cms-uri de acest tip. Vă voi prezenta un top al celor mai folosite și sigure platforme.

Prezentare și avantaje

Se numesc așa, pentru că nu au nevoie de o bază de date pentru a afișa conținutul  unui site, datele fiind stocate în fișiere,  de regulă cu extensia .txt // .md  ( pentru mai multe detalii Link1 ).

Câteva dintre avantajele acestor sisteme sunt:

  • viteza de încărcare a site-ului, acesta fiind mai rapid pentru că nu se mai apelează la o conexiune între server și baza de date;
  • instalarea se face rapid și simplu, prin urcarea conținutului în clientul FTP. Se pot instala pe orice host, nu necesită multe resurse, decât PHP 5.4+
  • securitatea utilizatorilor, parolele fiind criptate (e.x 1f3870be274f6c49b )

Top3 Flat File CMS

Acestea sunt cele pe care eu le-am testat, mi-au plăcut, și merită evidențiate.

1 Grav

Grav mai este numit ” WordPress without MySql „.  Este simplu, rapid, și flexibil. Se folosește de template-urile twig, yaml, și markdown ( Link2 Link3 ). Principalele avantaje, sunt  Admin CP și Skeletons, prin care poți face pagini modulare, precum un blog, o revistă sau un magazin online. Are o galerie de teme și plugin-uri destul de vastă, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care este considerat cel mai bun flat file cms.

2 HTMLy

Prima data când l-am încercat, am rămas uimit. Este o platformă uimitoare pentru Blogging, are toate instrumentele necesare pentru a avea un blog simplu și rapid. Ca și Grav, are un Admin CP intuitiv, se folosește de markdown, și conținutul este organizat prin taxonomy ( categorii, tag-uri, rss/sitemap etc ).  Un alt aspect de menționat, este prietenia dintre el și SEO.

3 Pico

Personal nu-l recomand celor care nu au experiență, pentru că nu dispune de un Admin CP, și toate setarile se fac prin editarea fișierului „config.php”. Pentru mai multe informații, puteți vizita pagina de Github.

Mențiuni

Cu siguranță există și alte platforme care merită încercate, acestea fiind cele pe care eu le-am testat, și mi-au placut. O mică listă puteți vedea de aici:

  1. Fansoro
  2. SPlatform
  3. Nibbleblog
  4. Automad
  5. Yellow

Sunt curios dacă tu ai auzit de acest tip de CMS, sau dacă le-ai testat până acum, și ce parere ai.